Wat is het verschil tussen UX en UI?

UI-design en UX-design

In de wereld van webdesign, maar ook in het ontwikkelen van software en apps, zijn UX-design en UI-design zeer bekende en belangrijke begrippen. Grote kans dat jij beide begrippen ook wel eens voorbij hebt horen komen? Beide begrippen worden soms ten onrechte door elkaar heen gebruikt, vaak omdat mensen het verschil niet zo goed weten. Binnen het gebied van bijvoorbeeld webdesign, zijn dit echter compleet verschillende vakgebieden. Wel hebben beide vakgebieden elkaar nodig voor bereiken van een zo optimaal mogelijk resultaat. Om hier meer duidelijkheid in te scheppen, leggen we je in dit blog uit waar UX en UI precies voor staan, wat de verschillen zijn en op welke manier beide vakgebieden van elkaar afhankelijk zijn.

UI-design nader toegelicht

UI is de afkorting voor ‘User Interface’. Dit wil dus letterlijk zeggen: de gebruikersomgeving. Denk hierbij aan wat een gebruiker ziet op een website of binnen een bepaalde app of programma (zoals de algehele lay-out en het gebruik van kleuren). Buiten de aanblik van een website of applicatie en dus het gevoel dat een bezoeker krijgt bij het zien van de website, gaat het bij UI-design ook om de correcte werking van de onderdelen van de gebruikersomgeving.

UX-design: een hele andere tak van sport

De afkorting UX verwijst naar ‘User Experience’, dus de gebruikerservaring bij het bezoeken van een website of gebruiken van een applicatie. Bij UX-design is het met name van belang om ervoor te zorgen dat de gebruiker gemakkelijk en op de door hem of haar gewenste wijze, op een website kan navigeren of gebruik kan maken van een applicatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan niet te veel hoeven te zoeken naar waar iets staat of hoe iets werkt, dus een logische opbouw en werking van een website of applicatie.

UI-design en UX-design vormen samen de basis voor gebruikerstevredenheid

Een goede UI in combinatie met een zo optimaal mogelijk afgestemde UX zal dus automatisch leiden tot een hogere mate van gebruiksvriendelijkheid en hiermee gebruikerstevredenheid. Je kunt je dit waarschijnlijk zelf ook goed voorstellen: wanneer je bijvoorbeeld op een website terechtkomt die er niet aantrekkelijk uitziet, naar jouw gevoel niet logisch is ingedeeld en vervolgens ook nog eens simpelweg niet naar behoren lijkt te werken, dan zal de kans groot zijn dat je besluit om deze website al snel te verlaten. Het doel van UI-designers en UX-designers samen is dan ook om de optimale combinatie te vinden tussen de uitstraling van de gebruikersomgeving en een gebruikerservaring die is afgestemd op de wensen van de bezoekers of gebruikers.

In case of any complain or © copyright or issues please check disclaimer page for faster resolutions.